Woonhuis in Veghel

Tijdens het voorontwerp van hun nieuwe woning klopte het hart van Laurens en Chantal van Cuijk voor kalkhennep. In het proces naar definitief ontwerp werd het ontwerp gebaseerd op uitvoering met strobalen. Uiteindelijk wordt op de valreep, tijdens de bouw de initiële wens van Laurens en Chantal tóch gerealiseerd. Het eerste Nederlandse woonhuis van kalkhennep is in wording.

De dichte geveldelen om de houten constructie van de door Orio architecten ontworpen woning worden nu, met wat kleine aanpassingen, gemaakt van kalkhennep. De gemeente Veghel had opvallend genoeg geen vraagtekens bij de aanvraag van de omgevingsvergunning. Een uitgebreid gedocumenteerd pakket aan informatie over kalkhennep als bouwmateriaal, samengesteld door Orio architecten in samenwerking met Kalkhennep Nederland, heeft overtuigend bijgedragen aan het toekennen van een bouwvergunning. Laurens van Cuijk, van beroep installatie adviseur, heeft zelf de EPC berekening gemaakt. De gunstige materiaaleigenschappen van kalkhennep hebben geleid tot een gevel Rc = 6,43m2K/W.

De uitvoering van de kalkhennep gevel gebeurt onder begeleiding van EcobouwSalland. Rens Borgers heeft een vernieuwde kalkhennep-mix geïntroduceerd. Kalk: Carmeuse hydraatkalk S97, additief: Hempad 4+, hennep: Hempflax Bouw hennephout 5-20mm. Verhouding: 25kg-2,5kg-14kg. De opdrachtgevers zelf vormen samen met familie, vrienden en aspirant bouwers een team dat 60 m3 kalkhennep in 4 weken tijd gaat verwerken. De dikte van de kalkhennep gevel wordt 37cm.

  • Fundering: schuimbeton.

  • Vloer: beton

  • Gevel- en dakconstructie: hout.

  • Gevelplint: Cempanel.

  • Gevels: kalkhennep.

  • Gevelafwerking, buiten: gepotdekselde gebrande houten delen.

  • Gevelafwerking, binnen: hydraat kalkstuc (vlasvezels, hydraatkalk, zand)

  • Dak: Isovlas platen, dakpannen.

Opdrachtgever:

Architect:

Aannemer:

Datum Vergunning:

Datum Oplevering:

BrutoVloerOppervlak:

Bouwkosten:

Meer Informatie:

Laurens en Chantal van Cuijk

Orio Architecten

niet bekend

2014

2016

220 m²

niet bekend

Orio Architecten

Deze informatie is alleen beschikbaar voor leden. Wordt ook lid of log in.