Sauna in Almen

In een privé achtertuin in Almen is een sauna gerealiseerd met kalkhennep in de vloer, wanden en het dak. Het vrijstaande saunagebouw is verdiept in de grond gebouwd, zodat deze ruimtelijk minder impact heeft in het open landschap en de tuin. Om vochtproblemen te voorkomen is gekozen om langs de buitenmuren een betonnen bak te maken waar het ongehinderd kan ventileren. De betonnen (betonsteen en cementmortel) bak beschermt de luchtspouw tegen inzakken van de omliggende grond en de folie tegen optrekkend vocht van onderop.

De buitenwanden zijn allemaal uitermate dampopen. Al het overtollige vocht kan makkelijk naar buiten. Juist in een sauna is de sterk vochtregulerende in uitvergrote vorm te ervaren. De leem buffert het vocht, zodat uitdroging wordt voorkomen. Dat is goed voor alle organische materialen en de sauna bezoeker. Deze sauna met hogere luchtvochtigheid kan met een temperatuur van ongeveer 65 graden net zo heet aanvoelen als een gemiddelde droge sauna van 90 graden.

In de sauna zit tevens een Rocket Mass Heater; dat is een kachel die efficiënt brandt, maar ook grotendeels de warmte straalt en niet (zoals vaak wel het geval is) sterke confectie warmte creëert. De kalkhennep is hierin een goede warmte isolator omdat het veel meer stralingswarmte kan bufferen dan conventionele lichte isolatiesoorten, zoals steen- of glaswol.

Het groendak ligt als een los regenschild (met luchtspouw van minimaal 2 cm overall over de koepel gemaakt uit hout en kalkhennep. De in het werk gestorte kalkhennep is ideaal omdat het naadloos aansluit op de constructie en zo gemodelleerd kon worden dat het van buiten en binnen er goed uitziet.

Ook in de vloer zit een laag kalkhennep (daarop los bestraat, bakstenen en daarop houten vlonders) Dit geeft voor de blote voeten en in zijn geheel comfort en maakt het mogelijk om rondom met hetzelfde materiaal naadloos te werken.

  • Fundering: beton

  • Vloer: kalkhennep, bestrating en hout

  • Gevel- en dakconstructie: hout

  • Gevels: kalkhennep blokken

  • Gevelafwerking, buiten: kalkstuc

  • Gevelafwerking, binnen: leemstuc

  • Dak: gestort kalkhennep met vegetatiedak

Opdrachtgever:

Architect:

Aannemer:

Datum Vergunning:

Datum Oplevering:

BrutoVloerOppervlak:

Bouwkosten:

Meer Informatie:

particulier

eigen ontwerp

zelfbouw

nvt

gereed

xx m²

€nvt ex btw

Deze informatie is alleen beschikbaar voor leden. Wordt ook lid of log in.