Holland Houtland: Hennep als bouwgewas

bouwen met hennep Kalkhennep Nederland
bouwen met hennep Kalkhennep Nederland

Er is recentelijk een groeiende belangstelling voor het bouwen met hennep. Als Kalkhennep Nederland zijn wij daar natuurlijk heel blij mee. Waar komt die belangstelling ineens vandaan?

Het begon kortgeleden met Kraak de Crisis waar initiatieven hun ideeën konden pitchen om sterker uit de Coronacrisis te komen. De winnaars kregen een geldbedrag om hun ideeën verder uit te werken. Holland Houtland won de eerste prijs.Het idee van Holland Houtland is even mooi als eenvoudig: Wat als je boeren met hun weilanden niet uitkoopt maar een nieuw toekomstperspectief biedt met het produceren van bouwgewassen en deze koppelt aan de ontwikkeling van biobased bouwen? Een heleboel vliegen in 1 klap om diverse uitdagingen waar boeren én bouwers momenteel voor staan op te lossen. Met de herinrichting van slechts 4% landbouwgrond voor bouwgewassen bouw je 40.000 woningen stelt Holland Houtland: “Boeren blijven boeren en Bouwers blijven Bouwen”.

Een hoofdrol ziet Holland Houtland weggelegd voor het gewas hennep. Bij Kalkhennep weten we natuurlijk maar al te goed waarom dat is. Een snelgroeiend gewas, dat weinig water, geen onkruidbestrijdingsmiddelen nodig heeft en de bodembiodiversiteit en structuur enorm kan verbeteren. De ambities van Holland Houtland zijn groot. Tenminste 40.000 woningen per jaar bouwen die voor het grootste gedeelte bestaan uit hout, hennep, vlas, stro of lisdodden. De boodschap van Holland Houtland werd opgepikt door Cobouw en VPRO Tegenlicht.

Het behoeft geen betoog dat we als Kalkhennep Nederland enthousiast zijn over de ontwikkelingen rondom Holland Houtland. Waar we kunnen zullen we het initiatief van Sandra Nap en Chantal van Schaik zeker steunen. Zo heeft bestuurslid Ralf van Tongeren al de potentie van hennep als bouwgewas doorgerekend voor zowel kalkhennep als hennep en hij kwam tot een verassende conclusie. Hopelijk krijgt het bouwen met hennep met initiatieven als die van Holland Houtland een enorme impuls en kunnen uiteindelijk steeds meer mensen genieten van het comfort die het wonen in hennep biedt.

Share This Post